Kasteel 'De La Coste' Zuurbemde - Glabbeek

Het betreft hier het kasteel "De La Coste' te Zuurbemde, met een rijkelijke geschiedenis (zie hieronder).

Na grondige renovatie- & herinrichtingswerken zal het kasteel vanaf de lente van 2023 terug opengesteld worden voor het publiek, dit wel in privésfeer.

Het domein zal vele mogelijkheden bieden; een grote feestzaal met ontkoppelde tweede zaal, magnifieke buitenzone met boszone en vijvers, overnachtingsmogelijkheden in hotel/B&B vorm, een wellness en een B2B zone met kleine en grotere vergaderzalen.

Qua locatie is het kasteel in Glabbeek goed gelegen, makkelijk bereikbaar & centraal t.o.v. de E314 Leuven-Lummen & de E40 Brussel-Luik.

Het parkdomein omvat 4 hectaren, met bos en vijvers (zie ook de foto's).

Graag bespreken wij de toekomstige mogelijkheden met u op basis van uw specifieke vereisten/wensen.

Gelieve hiervoor contact op te nemen met Cas Decloedt via [email protected] of +32 476 60 80 18 of Charlotte Decloedt via [email protected] of +32 477 82 11 99.

Geschiedenis

Het kasteel "De La Coste" ligt in de vallei van de Velpe op 350m van Zuurbemde (straat) en is via een zijweg met deze straat verbonden.

In 1820 - 1825 bouwde Edmond-Charles de la Coste het middelste gedeelte van het kasteel met vijf traveeën, een verdieping met viervlakkig dak en een terras in het midden. Het is in neoclassicistische stijl opgetrokken: een middenrisaliet (het zuidelijk vooruit springend deel) heeft op de benedenverdieping drie rondboogvensters, drie rechthoekige vensters op de eerste verdieping en drie halve vensters in het dak. Er is een mooi verhoogd terras met balustrade aan deze zuidwestelijk gerichte voorgevel. Onder de kroonlijst zijn steigergaten aangebracht, afgeboord met zandsteen. Dit gedeelte staat naast andere hoevegebouwen in de Atlas der Wegen (1841-1845).

In 1850 bouwde de la Coste aan het centrale deel de twee zijvleugels in hoefijzervorm, die telkens eindigen op een vierkantig paviljoen. De hoeve werd toen afgebroken. In de zuidwestelijke gevels van deze paviljoenen bevindt zich telkens een grote deur met rondbogen. De meeste vensterschijven zijn nog in geblazen glas. De zuidoostelijke gevel van het oorspronkelijk vierkante gebouw heeft aan de vrije zijde een groot raam met een ruit uit één stuk. Deze doet dienst als een soort spiegel voor de rechthoekige vijver, die als een klein "petit canal" in zuidoostelijke richting ligt.

Binnenin vindt men nog mooie schouwen en mooi stukwerk aan de zolderingen. Vroeger vertrok uit de as van het hoefijzer een dreef of koetsweg van 1,5 km lang, die uitgaf op de provinciale weg Tienen - Diest. Van deze dreef is nog een stuk (350 m) bewaard gebleven.

Achter het kasteel ligt een Engelse tuin met twee vijvers. Een ijskelder met koepelgewelf staat nog langs de randweg van het park, op 75 m van het kasteel in noordoostelijke richting. Dit was vroeger de " koelkast" van het kasteel. Tijdens de winter werden dan door de werklieden grote ijsblokken uit de vijver gehakt . Deze moesten het vlees, dat aan haken hing, helpen bewaren tijdens de warme periode, tot de nieuwe slachttijd in de herfst of winter. Een ijskelder stak gedeeltelijk in de grond en was meestal nog flink met aarde en gras als natuurlijke isolatie bedekt. De ingang aan de noordzijde is dichtgemetseld. Een gedeelte van de oude tuinmuur is bewaard gebleven.

Vensteropglabbeek - Kasteel De La Coste

Kenmerken

Beschikbaar:
Gelieve ons te contacteren voor beschikbaarheden & prijzen
Grondoppervlakte:
40000 m²
Zuurbemde 35, 3380 Glabbeek

Neem contact op

Spamcontrole:
Kunnen we elkaar van dienst zijn?